Usa de interior

O ușă nouă este cu siguranță pasul final al oricărei amenajări interioare. Totuși, este destul de important de știut că, indiferent de modelul de ușă de interior ales, aceasta necesită o îngrijire corespunzătoare dacă vrei ca acestea să își păstreze aspectul prezentabil de-a lungul timpului. Cu ajutorul unei mici mentenanțe periodice vei, te vei putea bucura de noua ta ușă de interior mulți ani de acum încolo.

Cum să îngrijești și să întreții în mod corespunzător ușile tale? Citește în continuare articolul pentru a afla sfaturi și recomandări practice de întreținere pentru noile tale uși de interior.

Întreținerea ușii în funcție de material

Ușă de interior din lemn natural

Uși din lemn natural. Sursa: thisoldhouse.com

În general, ușile de interior realizate din lemn masiv, sunt considerate produse de calitate superioară. Datorită calității ridicate și a caracteristicilor naturale, acestea rezistă chiar și zeci de ani. Respectând următoarele sfaturi, cu siguranță te vei putea bucura de noile tale uși de interior din lemn pe termen lung:

  • șterge întotdeauna suprafața ușii doar cu o cârpă moale și uscată;
  • nu folosi niciodată materiale abrazive sau produse chimice de uz casnic pe suprafața ușii;
  • folosește detergenți speciali pentru a îndepărta petele și murdăria;
  • asigură-te ca soluția de curățat nu conține mai mult de 10% alcool;

Lemnul masiv este foarte sensibil la umiditate, iar la schimbările de temperatură, acesta începe să se dilate, să se umfle și să se crape. Uneori, pe ușile din lemn pot apărea crăpături chiar și în încăperi cu umiditate scăzută.

Dacă se întâmplă acest lucru, folosește doar ceară specială pentru mobilă pentru a repara fisurile.

Ușă de interior din furnir natural

Ușă de interior din furnir natural Porta Doors Cordoba de la Rom Decor

În general, ușa de interior din furnir natural necesită o abordare puțin mai specială. Furnirul este un strat decorativ subțire de lemn fin. Prin urmare, experții recomandă să îl ștergi cu o cârpă moale și uscată, de preferat din microfibră.

Este indicat să folosești lacuri pentru mobilier pe bază de ceară. Acest lucru îmbunătățește aspectul și prelungește durata de viață a ușilor din furnir. În plus, produsele de îngrijire a mobilei cu un conținut ridicat de ceară permit ascunderea zgârieturilor și a micilor fisuri care apar pe foaia ușii odată cu trecerea timpului.

Evită să folosești materiale abrazive și perii cu peri rigizi, întrucât acestea deteriorează rapid suprafața unui furnir natural.

Ușă de interior laminată / CPL

Usa de interior CPL. Sursa: belwooddoors.com

Ușile de interior moderne din CPL se disting prin durabilitate și rezistență la apă. CPL (Laminat de presiune continuă) este un material multistrat realizat din fibre naturale de lemn și liant sintetic, supus unei presări continue. Acesta imită textura și culoarea lemnului natural. Rezistența sporită la abraziune este o caracteristică de bază a acestui material.

Datorită absenței porilor din structură, laminatul nu absoarbe impuritățile. Prin urmare, astfel de uși de interior nu sunt sensibile la umiditatea moderată. Acestea necesită o îngrijire destul de simplă – se șterge în mod regulat foaia ușii cu o cârpă sau un burete umed. Poți folosi orice detergenți, chiar și detergenți de uz casnic.

Ușă de interior din PVC

Ușa interior din PVC. Sursa: illustratedteacup.com

Ușile interioare din PVC nu se bucură de aceași popularitate pentru montaj în locuințe ca cele din lemn sau furnir natural. În general, acestea sunt preferate pentru clădirile de birouri, și sunt alese pentru suprafețele lor cu întreținere redusă, dar și pentru faptul că sunt ușor de instalat și nu implică costuri prea mari. Prin urmare, ușile din PVC nu necesită la fel de multă întreținere ca cele din lemn, ci doar o curățare ocazională dacă par să adune murdărie.

Poți achiziționa produse de curățare concepute special pentru a fi utilizate pe suprafețele ușilor din PVC, dar există și o versiune cu costuri reduse pe care o poți prepara singur la tine acasă. Poți alege să folosești un amestec de apă și săpun, similar cu cel folosit pentru ușile din lemn, fie o soluție preparată cu 1 măsură de oțet la 4 măsuri de apă caldă.

Cel mai important lucru de reținut atunci când se curăță ușile din PVC este să folosești întotdeauna un burete sau o cârpă, dar care să nu fie abrazivă, pentru a evita posibilitatea de a zgâria stratul protector al ușii PVC.

Una din principalele probleme ce poate apărea la o ușa din PVC este slăbirea balamalelor. Din cauza utilizării frecvente, a deschiderii și închiderii, este normal ca balamalele să se mai slăbească în timp. Este o bună practică să verifici balamalele în mod regulat pentru a face orice ajustare minoră pentru ca ușa să se potrivească perfect în cadru.

Ajustarea balamalelor este o operațiune relativ simplă, și folosește acelasi etape ca și în cazul ferestrelor PVC. Pentru mai multe detalii, atasăm linkul către un ghid de reglare al ușilor/ferestrelor din PVC AICI.

Sfaturi generale de îngrijire a ușilor de interior

Usa de interior Intretinere
Ușa de interior – Întreținere periodică

Dacă vei avea grijă și vei acorda puțină atenție ușilor tale, cu siguranță te vei bucura de ele timp de mulți ani.

Ca și scurtă recapitulare, nu uita:

  • Sterge ușile în mod regulat pentru a evita adunarea excesivă a impurităților. Nu așteptați ca murdăria să fie absorbită în structura materialului.
  • Acordă atenție accesoriilor – curăță întotdeauna și accesoriile ușilor. Curăță-le în mod regulat pentru a îndepărta murdăria și a evita petele. Nu uita să lubrefiezi componentele care scârțâie și să strângi elementele slăbite.
  • În momentul în care strângi elementele slăbite, nu uita să folosești o folie de polietilenă pentru protecție.

Dacă vei ține pasul cu întreținerea ușilor interioare, acestea vor arăta bine și vor rezista mai mult. Efortul este minim, iar mentenanța corespunzătoare te va ajuta să eviți reparații sumplimentare peste câțiva ani.

Nu rata articolul nostru despre cum să asortezi ușile de interior cu stilul de amenajare ales. Citește-l AICI!

5/5 - (3 votes)